Nederlandse schapenwol

 

Firma SCHAEP werkt met de wol van verschillende soorten lokale schapenhouders.

Er graasden in het afgelopen jaar zo’n 890.000 schapen in Nederland. Een enorme productie aan schapenwol!

 

Door het gebruik van de geschoren vachten van deze Nederlandse schapen is er een verscheidenheid aan natuurlijke kleuren en structuren mogelijk .


Anke Laeven

Loes Claessen

En de schaepen

Mergellandschapen in Valkenburg waarvan de wol gebruikt wordt in de wandkleden

Hoe wordt een wandkleed van wolvilt gemaakt?

 

Vilt maken is een van 's werelds oudste ambachten. Het verwerken van de schapenwol tot wandkleed is een arbeidsintensief proces. Na het scheren wordt de wol gesorteerd waarbij vieze en slechte wol/vachtdelen eruit worden gehaald.  Dan wordt de wol gewassen in regenwater.  Hierin zitten bacteriën die het vuil en (een gedeelte  van het) vet in de wol afbreken. De gewassen en gedroogde wol is nu klaar voor verwerking.
Een gedeelte van deze wol wordt dan gekaard, waarbij de haren mooi in dezelfde richting gekamd worden. Het andere gedeelte blijft ruw en in de oorspronkelijke krul. Zo blijft de structuur van de wol  mooi zichtbaar in het eindresultaat. Ook kan de wol nu geverfd en/of gespind worden.

Tijd voor het maken van een wandkleed!
Het werk wordt in lagen opgebouwd, pluk voor pluk. 
Als alles op z'n plek ligt wordt de wol nat gemaakt met heet water en olijfzeep. Dan wordt de beweging opgebouwd van voorzichtig drukken naar wrijven tot rollen en gooien. Hierdoor gaan de vezels in elkaar grijpen en ontstaat er een stevig vilt.